Den sk ”strukturella diskrimineringen”

Karl-Olof Arnstberg är inne på det jag bloggat om flera gånger, detta med varför vissa invandrare kanske ratas i anställningar. Särskilt då namnet kan kopplas till muslimskhet.

Visst är det tragiskt att alla inte betraktas som lika mycket ”värda”. Men är det så enkelt att det handlar om sk ”strukturell rasism”? Tänk om det är lite mer komplicerat än så? (Eller enkelt, beroende på hur man ser det.)

Jag kan föreställa mig att företagare, vars syfte är att tjäna pengar, drar sig för att anställa t.ex. muslimskklingande namn för att slippa problem. Som bekant så händer det ofta att med en sån anställning kommer en massa för sverige och företagande främmande krav. Handlar det inte om krav på att klä sig i kläder som man inte vill förknippas med så kan det handla om specialbehandling gällande mat eller bönerum. Plus det faktum att arbetsgivaren får problem om någon anställd ”kränker” muslimen av nån av de myriader av anledningar en fanatisk muslim blir kränkt över. Arbetsgivaren är alltså ekonomiskt ansvarig för hur en muslim uppfattar saker. jag misstänker att en arbetsgivare hellre väljer att inte riskera problem.

Hur ska man då komma åt den nya problematiken Sverige drabbats av? Mitt förslag är att Sverige arbetar för att synen på religion ändras till att ses på som den fritidshobby det är.

Annonser

Ett svar to “Den sk ”strukturella diskrimineringen””

  1. Pica pica Says:

    Det finns flera amerikanska siter som anger XXX skäl att inte anställa en muslim. Även i USA, där de tydligen lär sig språket och arbetar i högre grad än i Sverige, kommer kraven allt mer. Ex. bönerum och rätt att förrätta bönen på betald arbetstid, fotbad till bönerummet, ledighet på alla islamska högtider inkl ledigt för fredagsbönen, naturligtvis betald, rätt att bära islamska kläder, rätt att slippa sälja (eller ta betalt för i kassan) diverse snuskiga saker som allt med alkohol, allt med fläsk etc.

    Det kan alltså kosta mer än det smakar om man har otur.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: