Svenskarna och deras skuld

Några naziforskare kritiserar överklassocialisten Janne Guillou för att han har fel om hur mycket svenska folket visste om antalet döda judar under andra världskriget. Janne har tydligen sagt i någon intervju att svenska folket inte visste att det pågick massmord av judar. Detta motbevisas av att det finns inscannade tidningsartiklar där det står att miljoner med judar mördats. Jag såg ramaskriet i ”historikern” Arnstads facebook redan för ett par dagar sen och bara väntade på att detta skulle komma.

Naturligtvis skulle socialistvännerna reagera mot detta, särskilt som att det tydligen visar sig att Janne har fel, men jag skulle vilja problematisera vänsterns upprördhet och känslor (då jag anser att denna deras enda drivkraft ställer till problem i samhället) Detta handlar inte bara om ”historieförfalskning” utan detta handlar om vänsterns förkärlek till att peka finger på andra.

Ok, om svenska folket nu visste att det mördades miljontals judar (här förutsätter jag då lite naivt för diskussionens skull att dåtidens journalister inte var som dagens utan rapporterade det de faktiskt såg och hade belägg för istället för att propagera känslor) so what? Vad har det för betydelse? Vänsterns drivkraft och styrka är som sagt känslor, gärna då skuldkänslor, som man  manipulerar fram hos den stora massan och har ju länge velat skuldbelägga ”omvärlden” både för det ena och det andra så det är inte förvånande att de blir upprörda.

Vad skulle svenskarna ha gjort nu när de visste för att inte skuldbeläggas av vänstern? Gått i demonstrationståg på Sveavägen? Skickat dialogpoliser till Hitler (så som den största delen av vänstern, med Miljöpartiet och Feministiskt initiativ i spetsen och deras försvarspolitik vill?) Eller kanske rent av gått med i kriget bara av den anledningen? Exakt vad är det svenska folket ska känna skuld över?

Sen höjer jag mitt ena ögonbryn över påståendet att Janne Gulliou, en proffstyckare, ”skriver om historien”. Mig veterligen sitter han i en morronsoffa i TV och proffstycker mer än ”skriver om historien”.

Annonser

6 svar to “Svenskarna och deras skuld”

 1. ariba Says:

  Om inte ens tyskarna visste om dessa gasningar och mord på judar, hur skulle då svenskarna kunna?

 2. Varg i Veum Says:

  En intressant invändning ariba. Jag tänkte inte så långt, men de kränkta påstår ju att det finns microfilm på inscannade gamla svenska tidningar från 1942? Eftersom det är relativt lätt att kontrollera så tog jag det för sanning.

 3. Varg i Veum Says:

  Fast nu slog det mig att det är nog inte så konstigt att tyskarna inte visste då media var under total kontroll av nazistpartiet. Möjligheterna att ta del, och sprida, information var som inte idag då vi lätt kan avfärda gammelmedias påhitt och vinklingar. Säkert fanns det rykten bland befolkningen och vi skulle ha det likadant idag om inte internet fanns, då skulle vi mer eller mindre blint tro på gammelmedia som Aftonbladet, DN och Expressen (Jo, SVD är gammelmedia också, men än så länge tolkar jag SVD som mer öppen i sinnet än de tre föregående som tydligt är under vänsterföreställningarnas våld)

 4. annacarlbro Says:

  Men hur många svenskar läste Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Den fanns knappast i gemene mans hem. Jag vet att mina farföräldrar var starkt tyskkritiska, men jag är osäker på om de verkligen kände till vad som pågick.

 5. Argus Says:

  Jag är faktiskt böjd att hålla med Jan Guillou för en gångs skull. Det är oerhört lätt att i efterhand sitta döma när man har hela bilden klar för sig. Sedan ska vi komma ihåg att de som debatterar Guillou pratar för sin egen sjuka mor. Flera har byggt hela sin karriär på just förintelsen och försvarar med näbbar och klor sin utkomst. En del har också samma härkomst som 30 – 50% av offren (statistiken är osäker på exakt antal offer).

  Det tyngsta argumentet är dock svenskens inställning. Idag har vi en situation där den västerländska civilisationen håller på att utrota sig själv och där ett fåtal försöker uppmärksamma gemene man på detta. Ändock röstade i förra riksdagsvalet 94% på fortsatt kollektivt långsamt självmord. Undrar hur framtida historiker kommer att beskriva det.

 6. Varg i Veum Says:

  Kanske kommer nån framtida historiker påstå att svenskarna mycket väl visste vad som pågick? 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: