”Kulturrasism”

”Kulturrasism” är enligt wikipediaförfattarens definition en ”utveckling” av den egentliga rasismen. När den traditionella rasismen inte gick att klistra på människor så enkelt så var man tvungen att konstruera en ny betydelse att lägga till så att ordet och dess stigmatiserande kraft inte skulle gå förlorad. Så någon konstruerade betydelsen ”kulturrasism”.

Föreställningen om den ”kulturella rasismen” handlar i korthet om att den kultur som man själv vuxit upp i och anammat skulle vara bättre [för individen] än andra främmande kulturer. Att man värderar den egna kulturen högre [för individen] än andra. T.ex. är en människa som levt och fostrat i den muslimska kulturen som denne anammar en ”kulturrasist”. (Förvisso är det inte riktigt politiskt korrekt att använda andra än den västerländska ”vita” människan som exempel, men jag gör ett undantag för att synliggöra föreställningen om ”rasism” hos etniskt svenska ”anti” -rasister.)

Jag har tyckt mig märka i den svenska debatten att det här med ”kulturrasism” inte fått så stort fäste bland etniskt svenska skribenter som säger sig vara ”anti” -rasister. När de slänger sig med epitetet så använder de bara ”rasist” och först när man utmanar dem genom att ifrågasätta på vilka grunder de baserar sin föreställning om ”rasisten” på, kommer det fram att de anser att alla kulturer är ”lika mycket värda” för dem och de som inte håller med om det är därmed ”rasist”. Svårare än så är det inte för dem. Men fortsätter man sen att problematisera en ”anti” -rasists föreställningar genom att be dem utveckla vad de menar, om man inte nöjer sig med den känslomässiga reaktionen och försöker ta reda på om de ens vet vad de pratar om så brukar det komma någon ursäkt om att de inte ”diskuterar med anonyma” eller ”du är ett troll” ”du vet exakt vad jag menar”.

Jag har en misstanke om att oviljan att förklara sig beror på att om de gör det så blottlägger de sin egen ”kulturrasism”.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: