Den om att dagens våld ”inte har med islam att göra”

Det är alltid lika komiskt att höra diverse islamofiler återupprepa den bisarra föreställningen om att muslimernas våld i Irak som muslimerna i Islamska staten utför ”inte har med islam att göra”. Det är ett mantra som ständigt upprepas i förhoppningen att den ska bli mera sann. Det finns faktistk muslimer som påstår samma sak, men det är förståeligt eftersom de inte tar islam på allvar, på det allvar som koranen de facto förespråkar. (jag väntar för övrigt fortfarande på svaret på frågan om var i koranen eller i haditherna förmaningen om att en muslim ska tolka koranen och haditherna står) Den som bemödat sig att faktiskt läsa koranen kan lugnt konstatera att den innehåller mången uppmaningar till våld, särskilt om man uppfattar att själva islam eller muslimskheten är satt under hot. Sen att det finns muslimer som ignorerar detta och kallas ”moderat” är egentligen inget argument för att islam skulle vara en källa till fred.

Många är de som försöker relativisera islamskt våld med att Buddhister också utför våld i Burma. De menar på att det är buddhistiskt våld.  (den om korstågen är så gammal, debunkad och uttjatad så islamofiler o liknande måste väl hitta på nåt nytt antar jag) Men är det verkligen buddhistiskt våld på samma sätt när vi pratar om muslimskt våld? Är de inte så att de buddhister som utför våldet i verkligheten går emot buddhismen å det grövsta? Till skillnad mot muslimer som de facto agerar enligt islams läror?

För att kalla buddhisternas våld för buddhsistiskt våld, alltså ett våld som kan skyllas på religionen på samma sätt som man kan skylla muslimernas våld på religionen, så måste man kunna visa på var i buddhismens läror det står om våldet.

Nu ska jag villigt erkänna att jag inte har mer än rudimentär kunskap om buddhismen, så rudimentär att min kunskap närmast kan betraktas som positiva fördomar, till skillnad mot det jag med egna ögon kan se på muslimers handlingar kontra vad som står i koranen, så jag tar gärna emot exempel på var i buddhisternas mest grundläggande verk (motsvarigheten till koranen och haditherna) det uppmanas till våld.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: