”Seså.. flytta, här ska ensamkommande unga män bo”

Läser att en svensk myndighet i dessa massinvandringstider uppmanat kommunen att flytta på hyresgäster för att de är en olägenhet för ensamkommande unga män. De är ”okända” för de unga männen och kan verka menligt på deras integration.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att boendet för de ensamkommande flyktingbarnen på kommunens HVB-hem inte är tillfredställande eftersom några barn bor i lägenheter där de delar trapphuset med för dem obekanta hyresgäster.

Det framgår av protokollet från en nyligen genomförd inspektion. I protokollet står det att IVO ”uppmärksammar kommunens socialnämnd på den risk det kan innebära att några för verksamheten obekanta personer bor i samma trapphus som ungdomarna. Även ur integritetssynpunkt kan detta vara problematiskt. Med anledning av detta uppmanas nämnden att i väntan på mer långsiktig lösning kontinuerligt uppmärksamma och åtgärda eventuella brister i detta avseende.”

Samtidigt konstaterar IVO i sin rapport att föreståndaren inte ser några nackdelar med att ungdomar bor i trappuppgång med andra hyresgäster. Att hon tvärtom ser fördelar som innebär att ungdomarna lär sig visa hänsyn och inte störa sina grannar.

Påpekandet från IVO har inneburit att tre lägenheter har tömts och ytterligare tre hyresgäster har sagt upp sina hyresavtal sedan man informerats av hyresvärden Ydrebostäder om kraven från IVO.

– Med tanke på att vi har kravet på oss att verka för att våra flyktingar integreras i samhället är vi förvånade över IVO:s krav på att de ensamkommande flyktingbarnen inte ska dela trappuppgång med andra hyresgäster. Vi delar föreståndarens uppfattning att det i stället kan vara bra och bidra till att de integreras lättare i vårt samhälle, säger kommunstyrelsens ordförande, Sven-Inge Karlsson, C.

Några konflikter på grund av det blandade boendet finns inte rapporterade. Däremot har kravet på att avveckla det blandade boendet skapat viss oro bland berörda hyresgäster.

Utöver detta krav kräver IVO att socialnämnden ser till att in- och utskrivning av de ensamkommande flyktingbarnen sker på ett sätt som är förenligt med lagen. Något som man konstaterat inte sker då det gäller att meddela vem som ansvarar för utskrivning.

Annonser

5 svar to “”Seså.. flytta, här ska ensamkommande unga män bo””

 1. Pica pica Says:

  Om även Sverige tog emot flyktingar efter kapacitet och behov (ärlig arbetskraftsinvandring) hade vi inte haft problem med integrationen. Vi hade ju tidigare Ullenhag som integrationsminister som gjorde sitt arbete tvärtemot. Han vill att svenskarna skulle integreras in i invandrarna.

  På samma sätt handskas politikerna med allt runt immigrationen. Invandrarna ska mötas av andra invandrare på Migrationsverket, Arbetsförmedlingen med Lotsföretag mm m m. Det är ju helt vrickat. Vem/vilka kan bäst berätta och lära ut om lagar och oskrivna regler och normer i Sverige? En somalier eller en svensk?

 2. Y Says:

  Jag förstår inte varför alla SDare är så förtjusta i lönedumpningsinvandring (så kallad arbetskraftsinvandring) när arbetslösheten är enorm och löneutvecklingen inte hinner med inflationen. Är det det moderata arvet som spelar in? Klasskrig in i det sista?

 3. TimTin Says:

  Källkritik!
  Jag vet att du hämtar din information från en tidning som skrivit om denna händelse, eller så kanske du hämtat inspiration från Swedish Defence League.

  Hursomhelst så försökte jag få fram protokollet från IVOs utlåtande i sin helhet men dessvärre har inte kommunstyrelsen i Ydre kommun kommit så långt att de digitaliserar dessa dokument.
  Men om du orkar att läsa artikeln igen så kan du inte avgöra vem det är som ska flytta på sig.
  Jag förstår att det är lockande att tolka artikeln på ditt vis, men du kan omöjligt hävda att det är som du påstår.
  Dessutom så har Ydre kommun uttalat sig flera gånger i media om det besvärliga med att dela HVB hem med boende för ensamkommande.
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=160&grupp=5115&artikel=5955759
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=160&grupp=5115&artikel=5957257

 4. Varg i Veum Says:

  Om du anser att tidningen ljuger och hittar på så ska du väl knappast klaga hos mig. Vilken del av denna inklippta text menar du motsäger det jag citerar? Jag tolkar faktiskt inte så mycket utan klipper och klistrar vad som faktiskt står i tidningen:

  IVO, anser att boendet för de ensamkommande flyktingbarnen på kommunens HVB-hem inte är tillfredställande eftersom några barn bor i lägenheter där de delar trapphuset med för dem obekanta hyresgäster. Det framgår av protokollet från en nyligen genomförd inspektion. I protokollet står det att IVO ”uppmärksammar kommunens socialnämnd på den risk det kan innebära att några för verksamheten obekanta personer bor i samma trapphus som ungdomarna. Även ur integritetssynpunkt kan detta vara problematiskt.

  Lite längre ner står det ganska klart vilka det är som fått flytta på sig så jag förstår inte vad du pratar om, läser du selektivt?
  Påpekandet från IVO har inneburit att tre lägenheter har tömts och ytterligare tre hyresgäster har sagt upp sina hyresavtal sedan man informerats av hyresvärden Ydrebostäder om kraven från IVO.”

  Ja, jag spetsar till faktumet att andra ska flytta pga de unga männen anses få svårt att anpassa sig om det finns ”okända” genom att skapa en rubrik men en mening som förvisso aldrig uttalats av ansvariga men andemeningen är just det som min rubrik säger. Jag förstår att ironi och sarkasm kan vara svårt att tyda ibland så du är väl ursäktad då du förmodligen inte har läst mycket på min blogg, det är så jag arbetar nämligen.

 5. Pica pica Says:

  Men för tusan, svenskar är inte okända! Så heter befolkningen i Sverige. Läs på Petterssons blog idag om Turken som efter 40 år i Sverige och Rosengård flyttar hem. Han tycker inte om Rosengård och Sverige som det blivit, han gillade Sverige som det var för 40 år sedan. Om alla klumpas ihop (segregeras) från svenskar och allt svenskt lär de sig inte språket, får inga jobb och kommer inte att bli nöjda.

  Mitt tillägg blir att med den mängd invandrare som politikerna bestämt sig för att trycka in kommer inga att vara nöjda – vare sig svenskar eller invandrare. Man måste slå stopp och hjälpa de som kommit om någon integration ska vara möjlig.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: