Är religion en funktionsnedsättning?

Man kan ju fråga sig om religion är ett handikapp när man läser om diverse slöjor som bygger sin ”identitet” på en bit tyg eller först utbildar sig till barnmorska för att sen kräva att inte behöva göra de uppgifter som ingår i yrkesrollen, om man inte kan äta viss mat för att man föreställer sig att en religion förbjuder det eller föreställer sig att en religion kräver att man låter folk skära i småbarns könsorgan. Detta bör undersökas vetenskapligt för att utröna om denna sortens religiösa är handikappade eller om de själva väljer det.

Om de inte är handikappade så väljer de själva att ”tolka” religionen så att de passar dem och deras upplevda ”identitet”. Då ska de betraktas som vuxna människor som förstår och tar konsekvenserna av sina val, precis som alla andra får göra med sina livsval. Handikappade behöver ha hjälp från samhället för att de oftast själva inte valt att vara handikappade. Handikappade behöver positiv särbehandling för att kunna få ett värdigt liv. Men behöver fysiskt och psykiskt friska religiösa som själva väljer hur de vill leva sitt liv det? Varför ska just religiösa, om vi nu antar att de är vuxna människor som kan tänka själva som resten av oss, med mer eller mindre bisarra föreställningar ha en gräddfil i samhället?

Varför?

Annonser

5 svar to “Är religion en funktionsnedsättning?”

 1. Martin Says:

  Religion och religösitet är troligtvis ett grundläggande behov hos människor. Vi har hållit på med religion i tiotusentals år. Det har troligtvis satt sig i vår evolution.
  Vansinnet som pågår i sverige skulle mycket väl kunna bero på att den religiösa känslan saknar konstruktiva utlopp.

 2. Pica pica Says:

  Jag är för religionsfrihet men instämmer i att det är en privatsak man sysslar med på kammaren och inte kör upp i ansiktet ute i samhället.
  Problemet är att många använder religion som ett instrument att få utöva makt under en mantel av respektabilitet.

 3. Peter L Says:

  Jag måste hålla med Martin. I vår sekulariserade värld har olika övertygelser och mantran fått ersätta religionens funktion i livet, tankarna om något högre gott, livets syfte, det goda relativt det onda osv. Socialister, kommunister, miljötalibaner, nationalsocialister, nyliberaler, newage-rörelsen och dagens allas_lika_värde-aktivister har alla ett starkt religiöst inslag. Vissa -sanningar- är så självklara att de inte behöver förklaras eller motiveras anses det. När vissa av dessa kvasireligiösa åsikter sedan stöds kraftfullt av en relativiserande mediekår blir det svårt att behålla ett kritiskt och objektivt tänkande, och debatten blir allt mer kategorisk mellan olika fraktioner av troende och alla de olika lärorna mot de syndande, där jag bekänner mig till syndarna eftersom jag tvivlar. Jag observerar, informerar mig, drar slutsatser, väger mot mina moraliska värderingar och bildar mig därefter en åsikt i saken. Jag känner mig alltmer ensam i mitt sätt att se världen och skeendet. Vi lever numera i en dualistisk värld, för att citera Bush, de som inte är med oss är mot oss! En sådan värld MÅSTE gå mot ett klimax i form av en kraftmätning mellan de som anser sig goda och de andra. Konflikt i alla former verkar vara tidens kännetecken. Konflikt i alla dess former, kränkthet, blasfemi, rasism, terror, handelsembargo, annektering, ekonomisk krigföring, bojkott, mobbning, patentintrång, gränskränkning, stöld av allmänna medel och uppenbara lögner. En tid endast politiker och advokater kan älska.

 4. Varg i Veum Says:

  Tack för era synpunkter. Jag har ju ”fobi” mot religioners utövares manifestationer av deras föreställningar, men det är upplysande synpunkter ni kommer med. Jag förstår detta att religion har funnits ända sen människan började utforska sin omgivning medvetet, och det kan mycket väl vara så att det finns fysiska sociala gener som gör människan predestinerad till att söka efter någonting utanför en själv. Jag menar, man kan ju avla fram hundar med sociala egenskaper och människor är lika mycket djur som hundar, bara med skillnaden att man kan se effekterna av aveln snabbare pga. deras korta livscykel.

  Dock är det skillnad på hundar och människor då människan har möjlighet, förutsätts ha möjlighet i alla fall, att reflektera över sin belägenhet och därmed ha förmågan att anpassa sig, framför allt har de makten att göra det, vilket hundar inte har. Människan har valet att gå emot eventuella gener som evolutionen gett. Jag pratar om gener för det är det språket evolutionen använder för att transportera information, om vi nu ska blanda in evolutionen i det hela.

  Jag frågar lite provokativt om religion är ett handikapp helt enkelt för att religiösa behandlas som om de vore handikappade, mindre vetande, närmast som barn som inte har kontroll över sig själva om de inte får som de vill, särskilt tydligt är det när det kommer till behandlingen av grupper muslimer. Kristna kan bara drömma om den ”respekt” den muslimska gruppen åtnjuter från maktens sida.

 5. Danne Poohl Says:

  Det är ju allmänt känt att Religiösa har genomsnittligt lägre IQ, men denna är bara en del-förklaring.
  Klart det är ett handikapp att man ”måste” göra korkade, irrationella saker som NÅGON ANNA påstår att man måste göra. Sjukt är det. Håll ditt troende hemma så slipper vi det eviga tjatet om vad man ”tror”. Jag föredrar VETANDE. Det heter VETENSKAP och är motsatsen till tro. Exempel:
  Jag ”tror” att månen är en ost och jorden är platt och består endast av messmör. Säger du emot mig blir jag kränkt och skriker ut i naiva korkade dagstidningar och kräver svenska skattebetalare på 65,000kr.
  Ett sådant samhälle vill inte jag ha.

  Are you willing to die for your religion?
  Please die now.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: