Vad är islam?

Idag tänkte jag dekonstruera detta med religion, med tyndpukt på Islam naturligtvis.

En intressant sak jag noterat i debatten är att politiker ska ”satsa” på att utbilda människor om Islam varje gång någonting som de upplever som ”islamofobi” inträffar. Man menar på att den sk ”islamofobin” beror på att folk inte studerat islam. Med det säger man underförstått att islamofiler och folk som inte är sk ”islamofober” skulle veta vad islam är. Vilket naturligtvis inte stämmer. Den gemene människan som inte ser ideologin islamism som ett hot har med allra största säkerhet ens inte tittat i en koran och kontemplerat över vad som faktiskt står där. Islam är precis som vilken annan religion som helst. Alla religioner är ingenting annat än tolkningar. Dess urkunder är en text, bokstäver som satts i en viss ordning, som någon har hittat på och traditioner som skapats av de myriader tolkningar som gjorts genom århundradena.

Logiskt sett så handlar utbildningen om vad ”islam är” om att utbilda folk i en tolkning (vilket i princip inte är någonting annat än en gissning) som är allmänt acceptabel. Ingen tolkning är mer ”rätt” än någon annan. Ingen tolkning är mer sann än någon annan.

Först när samhället förstår detta och slutar favorisera tolkningar som passar makten för tillfället så kommer man tillrätta med problemet islam. Alla tolkningar ska behandlas på samma sätt för att verklig religionsfrihet ska kunna hävdas. Alla tolkningar och framförallt människor som gör dessa tolkningar är väl lika mycket ”värda”?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: