Ja? Al kaida är ett resultat av kalla kriget, än sen? Förstår man muslimerna i Islamiska staten bättre för det?

Ett par muslimer kör med det gamla tramset och terrorismrelativisering om att skylla jordens och människornas djävulskap på USA. Det börjar bli lite tröttsamt. Trams blir inte mindre trams för att det ständigt upprepas. Skribenterna kallar det ”populistiskt” att inte relativisera Islamiska statens halshuggningar och bränningar av oskyldiga människor.
Ja, Al kaida är en produkt av att USA lurade in ryssarna i den afghanska fällan under kalla kriget. Utan USA hade inte talibanerna kunnat införa muslimskt helvetessamhälle i Afghanistan och al kaida galningen osama hade suttit med sina miljarder och petat sig i naveln, för han hade naturligtvis inte gjort någonting om inte CIA hade ”skapat” honom. Och problemet med muslimerna i mellanöstern uppkom till stor del pga. att Israel skapades av FN. Problemet Israel uppkom av de mångtusenåriga förföljelserna av judarna. Problemet förföljelserna av judarna uppkom pga att nån fantasi lovade ett land till en liten sekt utan att dela ut land till andra bland de hundratals miljoner människor som fanns då.. Problemet med fantasin om ”guds utvalda folk” uppkom när de första judarna kopierade Zoroasternas tanke om en enda gud och gjorde en egen variant.
Det finns alltid ett orsakssamband till allting, men frågan är vilken punkt i kedjan vi ska skylla på? Vad är meningen att peka ut en enskild del och tro att om bara den delen fixades så kommer det att bli ett paradis på jorden?
Nä, jag köper inte såna enkla problembeskrivningar. De tilltalar känslorna hos konspirationsteoretiker att se de enkla linjerna dragna mellan punkterna för att då får man enkel och lättförståelig värld och syn på människan.
USAs svarte president är inne på samma spår när han relativiserar muslimerna i Islamiska statens senaste mord. Det är tydligen förståeligt. Han låter berätta att ”vi”(är han vi?) ska inte sätta oss på höga hästarna” eftersom några kristna för tusen år sen dödade en massa folk. Ett vanlig förvillelsetaktik för att ursäkta muslimsk terror idag, förutom det om att ”USA skapade al kaida i syftet att terrorisera världen”
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: