Sveriges yttrandefrihet…

Rickard Jomshof, svensk riksdagsman, har fått känna på vad yttrandefriheten i Sverige innebär. Han har personligen erfarit vad det innebär att ha en åsikt som går emot normen. Han var SO-lärare, och en populär sådan. Eleverna hade ingenting att klaga på. Han stod inte i klassrummet och hatade muslimerna i hans klass, han gjorde sitt jobb. Hans brott var att han var engagerad i Sverigedemokraterna. Sant är att det inte finns några lagar i Sverige som förbjuder honom att ha åsikter. Sant är att staten i kraft av lagar inte avskedade honom som lärare för att han han var emot makten. Lika sant är att han blev avskedad för sina åsikter. Fakta är att han blev avskedad för att ledningen föreställde sig att han hatade muslimer och motarbetade barnen bara för att de var muslimer eller invandrare. Detta kunde ledningen göra ostraffat, detta kunde ledningen göra utan att staten ingrep till hans försvar för hans åsikter. Åsikter som staten säger sig vara garant för. Staten, lagen, säger inte vilka åsikter den är garant för. Staten säger att den är garant för att åsikter ska få uttryckas utan förföljelse. I teorin i alla fall.

Realiteten har visat att enskilda styrelser och individer har fritt fram att påtvinga sina åsikter på människor genom den makt över anställningar som de har. Staten gör ingenting. Staten låtsas som ingenting. Resultatet av detta hyckleri blev att Rickard Jomshof fick sparken från sitt yrke. Sin försörjning. Nu var han vuxen nog att ta ansvar för sitt liv och engagerade sig än mer i det han trodde på så att han slapp ligga samhället till last. (nåja, man kan ju alltid diskutera huruvida politiker ligger samhället till last eller inte, men jag förutsätter att läsaren förstår vad jag menar)

Detta mina vänner är svensk yttrandefrihet.  Rickard Jomshof skrev utifrån sina egna erfarenhet denna artikel

Vad jag vill säga med detta inlägg är att det är inte bara staten som styr vad yttrandefrihet är. Det är normen i samhället, och då särskilt den norm som makten står för, som styr vad som är yttrandefrihet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: