Är allt så enkelt? Kan allting förklaras med rasism?

Om det nu finns någon relevans i myten om att vissa hudfärger inte får jobb så kanske man ska titta på vad det beror på. Lite djupare alltså. Är det så enkelt som vissa vill få det till att det handlar om ”rasism”? Finns det nyanser eller är det så svart och vitt? Onekligen blir det ju enklare om det var så svart/vitt som många försöker få det till. Om nu allt handlar om rasism, vad beror det på? Kan en del i ”rasismen” ha att göra med samhällsklimatet som PK är orsak till?

Det är väldigt mycket man ska tänka på om man anställer någon utanför normen, speciellt extrema muslimer som tror att de är tvugna att äta och klä sig på visst sätt och tror att det är andras ansvar att de ska kunna leva religiöst.

Vi pratar kränkthet, vi pratar skadestånd, vi pratar stigmatisering. Då blir det enklare att hålla sig till det som är säkert. Vad skulle hända om sverige släppte kränkthetskulturen? Mitt tips är att sverige skulle bli mer avslappnat och arbetsgivare anställde människor för deras kompetens snarare än hudfärg.

Annonser

2 svar to “Är allt så enkelt? Kan allting förklaras med rasism?”

  1. Martin Says:

    Definiera ”rasism”?

  2. Varg i Veum Says:

    Jag bekänner mig till den egentliga definitionen av rasism. Den att man anser att en individ är underlägsen och oförmögen att förändras pga. sin hudfärg. Att någon från födseln är underlägsen bara för hudfärgens skull. Att de är av naturen, generna, mindre värda på alla sätt och vis pga. sin hudfärg.

    PKs nyspråksversion handlar om ”kulturrasism” också. Det är inte alltid så lätt att få svar på vad en sån menar, men efter årslånga studier av svenskar som upplever sig själva som antirasister har jag dock utformat följande teori om vad de kanske menar.

    Med ”kulturrasism” menar man att det är rasistiskt att ogilla en kultur. Om man anser att en kultur är sämre för en själv än den man själv anammat är man ”rasist” enligt kulturrasistbegreppet. Man tycks mena att när man är en ”kulturrasist” så dömer man alla människor i den kulturen man inte är intresserad av som oförändeliga . Man har jämställt kultur, alltså den kontext som format en människa med pigmenten i huden. Märkligt men sant.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: