Kulturkrock får föräldrar att skicka sina barn till helvetet de flytt ifrån

Hedersprojekt

Det är en sak att vara förälder i Somalia. En annan sak i Sverige. Åtminstone delvis. Kärleken till sitt barn är densamma för både svenskar och somalier, men sättet att uppfostra skiljer sig åt.

Många somaliska föräldrar upplever att att det är svårt att uppfostra barnen här i Sverige. Många känner sig vilsna och osäkra i den svenska kulturen. Det har i vissa fall lett till att man skickar sina barn tillbaka till Somalia/Somaliland för en kortare eller längre period, allt för att de ska uppfostras enligt somalisk tradition och kultur. För några år sedan uppmärksammade media flera liknande fall. Det handlade om barn som var uppväxta i Sverige, men som blev skickade till koranskolor eller till släktingar i ursprungslandet.

Våren 2009 sökte och fick vår förening pengar från Länsstyrelsen i Skåne för att arbeta med problematiken Uppfostringsresor, eller dumpade barn, som fenomenet kommit att kallas i media. En del i projektet handlar om att arbeta med rådgivning och stöd åt somaliska föräldrar. Som ett led i detta gör vi kontinuerligt intervjuer med mammor och pappor om vad som är svårigheten med att uppfostra barn i Sverige. Intervjuerna är ett sätt att identifiera problemen för att kunna sätta in rätt resurser. Nedan kan du läsa intervjuer med mammor och pappor om föräldraskap i Sverige. Vi har låtit föräldrarna vara anonyma.

Man kan med fog ifrågasätta om det är så hemskt där i Somalien att man söker sig så långt bort som möjligt från den kultur och mindset som orsakar är en stor orsak till att det är ett helvete där. Sen vill man fortsätta med problemet här i väst och skickar sina barn tillbaka till helvetet för att indoktrinera dem i klankulturen.

Annonser

4 svar to “Kulturkrock får föräldrar att skicka sina barn till helvetet de flytt ifrån”

 1. Sofia Says:

  … på svenska skattebetalares bekostnad!

 2. Anonym Says:

  Nja svårbesvarad situation,läser man mellan raderna så ogillas Sverige med dess kultur,då kvarstår knäckfrågan,varför kommer dem hit/varför stannar så pass många om det nu är så dåligt i Sverige?

 3. Varg i Veum Says:

  Someone, varför de kommer hit torde vara ganska självklart. De vet vilka belöningar som väntar och har fått klara signaler om att de kan fotsätta att leva som hemma.

  Om du läser hela texten så ser man att det finns några Somalier som är normala genom att de förstår att Sverige inte är Somalien. De till och med ifrågasätter vad extrema somalier har i Sverige att göra!

 4. Hemliga Arne Says:

  Minst sagt tankeoreda. Varför fly hit om det inte bara är en ek uträkning om man ändå vill att barnen ska ha en muslimsk uppfostran? Då är det väl bättre att va kvar bland de rättrogna ?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: