Är romernas problem verkligen endast externt orsakade?

Nästa veckas ”korrespondenterna” i SVT2 kommer att ta upp sk ”Eu-migranter”, en eufemism för romer, och varför de reser europa runt och tigger. Det lilla jag han se i puffen för nästa veckas program verkade berätta någonting om romnormen. Det vanliga narrativet handlar annars om att de varit förtryckta hela sin existens i europa sen 500 år tillbaka och att de därför aldrig integrerats någonstans som grupp. Men är det så enkelt?

Det är nu inte helt politiskt korrekt att problematisera normen i romkulturen, men just därför är det viktigt att vara politiskt inkorrekt så kan erkänna det faktum att det krävs två för att dansa tango, istället för att forstätta harva gamla invanda säkra spår där man har alla färdiga säkra svar. Ju oftare de upprepas desto säkrare och ”sannare” blir de. Gamla säkra spår som inte lett någonstans när det kommer till kritan. Romerna är fortfarande en utanförskapsgrupp trots att ”alla” har erkänt att de är helt utan egen förskyllan förskjutna från gemenskapen.

Man bör fråga sig vilken inverkan den kultur och strukturer som finns inom romheten har på deras situation. De har i mångt och mycket behållit sin kultur och tankestrukturer genom hela deras existens. En kultur och mindset om att man måste stanna i romnormen eftersom man inte litar på omvärlden.

Man kan förvisso diskutera huruvida ”vi” tvingat dem att behålla sin särart och inte utvecklats med omgivningen, men att den existerar råder det inga tvivel om. Kanske bör man komma förbi sin koloniala skuld och se framåt? Kanske bör man hjälpa dem att förändra gamla förlegade strukturer samtidigt som dessa miljoners miljoner satsas på dem? Jo, jag vet att de intvingade skattepengarna som EU reserverat för romer på balkan ligger och möglar, men det tror jag beror på att det är så förbjudet att ställa krav på romerna att överge delar av deras traditioner som håller dem utanför..

Annonser

4 svar to “Är romernas problem verkligen endast externt orsakade?”

 1. Cavatus Says:

  Läs bloggen Mörkläggning om romers kultur.

 2. Varg i Veum Says:

  Jo, jag har läst. Jag har även försökt få tag på Arnstbergs bok om romer som jag skulle vilja läsa, men tyvärr inte finns att få tag på. Han borde ge ut den igen, som e-bok om inte annat.

 3. Conlon Says:

  Och romer är i sin tur en eufemism för zigenare…

 4. Karl-Otto Hultström Says:

  Varför är det plötsligt inkräktande på zigenarnas kultur att ställa krav på de att arbeta som alla andra får göra ? Jävla fjäskande rent ut sagt ! Vill man inte jobba har man valt sin livssituation !


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: