Vilka eller vad ska ”avradikaliseras”? Jihadisterna eller profeten Muhammed?

Här är en intressant föreläsning av historikern Tom Holland där han förespråkar att man ska avradikalisera [synen på] profeten Muhammed istället för muslimska terrorister. Det är nämligen synen på muhammed som en historisk person som är det stora problemet. Han må ha funnits på riktigt men det finns inga historiska belägg för det. Och de sk ”hadithernas” ursprung är förmodligen komna ur en lek lik ”Ett skepp kommer lastat” mer eller mindre.

Holland förespråkar att alla anekdoter i de sk ”haditherna” ska ses just som anekdoter snarare än historiska fakta. När man gör det så tar man ”vapnet” ur händerna på muslimska terrorister som lever på att ”de allra flesta” muslimer ser muhammed som en historisk person som sagt och gjort det han påstås ha sagt och gjort istället för att se dem som sedelärande historier som inte ska ses i det begränsade perspektiv som föreställningarna om en historisk muhammed ger.

Frågan är dock om ”de allra flesta” muslimer kan utveckla sin syn? Holland menar på att det här med bokstavstroende är ett nytt fenomen, introducerat av kolonialismen, att kolonialismen förändrade muslimernas bild av sin egen religion till att bli mer bokstavstroende. Intressanta tankar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: