Korrespondenterna och afrikanska migranter, frågorna som inte ställdes…

Satt och tittade på SVTs ”Korrespondenterna” där de intervjuade några migranter om deras situation. Det som slog mig, som vanligt, var att inte heller denna gången ställdes några relevanta frågor.

Hade jag varit reporter hade jag frågat:

1. Vad förväntar du dig när du kommer till Europa? Du säger att du vill jobba, vilket slags jobb tror du att du kommer att skaffa dig med tanke på din utbildning?

2. Har du någon som helst information om hur migranter som kommit fram har det? Har de ”fått” jobb eller lever de på bidrag? (tack vare att arbetslösheten redan är så hög)

3. Hur ser du på det ”faktum” att i princip hela vita Europa är rasistiskt och migranter inte är välkomna och du kommer att bli diskriminerad vart du än går? Vill du leva i ett samhälle som ”hatar” dig för din hudfärg och där rasismen och fascismen ”växer” för varje dag? (jag väljer nu att använda extremvänsterns och diverse bruna kroppars beskrivning av europa och den vita människan, ni den där om ”strukturell rasism” för de skulle väl inte hitta på sånt?)

Några simpla problematiserande frågor som kunde ha belyst problemet ur andra synvinklar än de uttjatade.

Men det fanns hållbar kritik mot västerlandets fiskeindustri som rovfiskar utanför afrikas kuster. Tydligen ingår fiskeindustrin avtal med de korrumperade makten i afrikanska länderna att få rovfiska så att människorna i afrikas kustländer inte kan försörja sig själva. Där har ni alla fiskätare ett ansvar. Ni som gått på myterna om att människan ”måste” äta fisk, och särskilt myten om att äta fisk ”en gång i veckan minst”. Dessa myter är det som driver industriell utfiskning av haven. Tro inte att ni gör någonting gott bara för att ni äter odlad fisk, den fisken matas nämligen med just sån fisk som rovfiskas utanför fattiga länders kuster.

Tycka vad man vill om piraterna utanför somaliska kusten, men deras brottslighet började ursprungligen pga. att västs fiskälskare uppmuntrat det industriella fisket genom att köpa fisk. Sen att man valde att gå på allt utom rovfiskande länders fiskebåtar får man tillskriva låg intelligens och lathet (eftersom det var mindre jobbigt att anfalla handelsfartyg = högre vinst för mindre ansträngning egentligen) så man kan kanske inte förvänta sig mer? Man började alltså med utpressning av oskyldiga fartyg istället för att gå på det egentliga problemet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: