Dags att problematisera myten om ”mångfald” och ”multikultur”

Ingen kan väl ha undgått att det ingår i vissas ”värdegrund” att allting ska ha sk ”mångfald”. En variant på det är ”multikultur” en ny postmodern föreställning om att alla kulturer är lika mycket ”värda” för alla. Föreställningen man har går ut på att man klumpar ihop alla kulturer till en grå massa av mångfald där ingen kultur är bättre eller sämre än någon annan, mer eller mindre oavsett utvecklingsnivån i synen på människan i allmänhet och jämställdhet i synnerhet. Alla människor i de olika kulturerna älskar alla andra kulturer som om de vore ens egen kultur.

Det intressanta är att denna teoretiskt, eller snarare känslomässigt, konstruerade, begrepp ställs inte inför samma kritiska granskning som allt annat. Vissa grupper i samhället accepterar föreställningarna okritiskt, helt enkelt för att det ”känns” rätt. Ingen har visat fram några exempel från verkligheten som resten av mänskligheten lever i om att ”multikultur” på något sätt fungerat någonstans. Helt enkelt för att det är en känslomässigt konstruerat tankefoster om hur man önskar människan var i deras mest rosaskimrande drömmar. En fantasi.

Däremot ser man bevis på motsatsen i länder som har många kulturer inom sig. Dessa länder hålls ihop endast tack vare att en kultur är ”starkare” än de andra. När den maktbalansen ändras kommer inbördeskrigen och det kulturella hatet som på beställning. Då ska varje kultur frigöra sig och ha en egen plats där de bestämmer enligt sina kulturella strukturer där de ”bevarar” sin kultur och identitet. Först när en kultur har den starkare positionen så accepteras andra kulturer som ”lika mycket värda” Nedan en video med en professor som förklarar det bättre än jag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: