Märks att SVT blivit mer vänsterextrem, bojkottar Yougov för ”fel” statistik.

Idag har ju Yougov gått ut med att deras webpanel visat att om det var val idag skulle Sverigedemokraterna bli största parti. Detta skrämmer ledningen på SVT som tydligen gått ut till undersåtarna och meddelat att Yougov inte är att lita på när de kommer med sånt som går emot narrativet.

Så de har ”förtydligat” sin policy om vilka slags undersökningar de hädanefter ska publicera. Inga yougov längre då de inte levererar det Svt vill ha levererat.

Annat var det tidigare när de levererade det Svt ville ha levererat. Ni kan även titta själva när Yougov har dugt annars här

2015-08-20 12-32-40

Annonser

5 svar to “Märks att SVT blivit mer vänsterextrem, bojkottar Yougov för ”fel” statistik.”

 1. Daniel Says:

  Problemet är väl att media över huvud taget använder hobbystatistiker. Ska man få någotsånär riktiga siffror måste man söka upp ett representativt genomsnitt av hela befolkningen. Får de som vill anmäla sig själva, vet man inte hur många som inte vet eller inte vill svara, för de anmäler sig ju inte. Hur många de är säger en hel del om tillförlitligheten i ett resultat.

  Att yougov är en webbsajt, sorterar troligen bort en hel del 55+ (som utgör ca en tredjedel av befolkningen). Att man belönas för att värva kompisar uppmuntrar till att mindre grupper med liknande särintressen flockas. Och så vidare. Det krävs förmodligen inte så många entusiaster för att t.ex. ”bevisa” att FI eller Piratpartiet (ingen åsikt – bara exempel) har stort stöd.

 2. Navigare Says:

  Det är säkerligen avsiktligt som fulmedia inte berör hur BRA olika institut är på att förutspå opinioner och valresultat. Det enda facit som finns är ju valresultatet. Och där kan vi konstatera att panelinstituten lyckas bättre än slumpvalsinstituten valet 2014. T ex i Novus Svensk väljaropinion så ingår 5 institut varav 4 var absolut sämst på att förutspå valresultatet för SD. Samtliga slumpvalsinstitut.

 3. Varg i Veum Says:

  Daniel. Jag har själv varit med i yougovs panel så jag vet vad det handlar om och det är precis som du säger helt frivilligt och man lockas av att man får köpa varor för poängen man får av att svara på enkäterna. Men oavsett det så har webbaserade, självrekryterade paneler prickat in trenden bättre än de med slumpmässigt utvalda som en del institut ringer till. Jag läste för något år sen nån debattartikel där dessa, eller om det var nån forskare, var oroliga för att det blivit svårare och svårare att få folk att svara på frågor via telefon.

  Och då handlar det inte bara om att det är obekvämt och känns som slöseri med tid utan även integritetsaspekten. Man var rädd för att folk inte svarade ärligt, vilket man ju märker på att resultaten från telefonbaserade undersökningar konstant underskattar SDs stöd. Själv tycker jag det är ganska naturligt i ett land som Sverige där vänstern sätter agendan att man är försiktig med vad man säger.

 4. Varg i Veum Says:

  Ett exempel på befogad rädsla att öppet säga sin mening är naturligtvis det allmänna bemötandet av vänsterextrema Researchgruppens arbete där de använt minst sagt tveksamma metoder för att hänga ut folk som de inte gillar, eller ta EXPOs ständiga hetsjakt och registrering av oliktänkande. Researchgruppen hyllas för en mentalitet som NSA fått skit för. Förvisso var det lite grova och inte särskilt intelligenta uttalanden de uthängda gav i sin anonymitet, men inte desto mindre sänder det en signal om vad som väntar om man inte har en normativ åsikt.

 5. majornsblogg Says:

  Det slutar väl med att bara den som oftast har låga SD siffror visas. Tydligare kan SVT inte visa sitt förakt för svenska folket. Och dess berättigade krav på info från olika håll !

  Skickat från min iPad


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: