Den homeopatiska kristendomen

Fem präster späder ut kristendomen så mycket att man har lika svårt att hitta någon kristendom i kristendomen som man har att hitta verksamma beståndsdelar i homeopatisk medicin. Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén är ju inne på samma spår om att det kvittar vilken religiös föreställning man har.

Läs detta blogginlägg från en präst som inte håller med de moderna föreställningar som handlar om att alla religioner tillber samma gud. Att de bara ”tolkar” gud lite olika. Tittar man lite närmare på vad den andra avkomman och judendomen själv anser om kristendomen t.ex. Det blir svårt att hävda att dessa tre tror på samma gud. Snarare är denna ”respekt” en floskel för att inte reta upp varandra.

Det man egentligen säger när man hävdar att ”alla religioner tror egentligen på samma Gud” eller ”alla religioner leder till Gud” är att man inte tar den andre på allvar. Man respekterar inte, eller är djupt okunnig om, de andra religionernas innehåll. Till att börja med: en buddhist tror inte ens på en gud i den bemärkelsen de trevliga prästerna i Stockholm ändå får antas göra. För de flesta andra religioner är den kristna tron i högsta grad anstötlig. För en jude är denne Jesus t.ex. en falsk messias, för en muslim är blotta talet om en Guds Son som sitter på Faderns högra sida en grov hädelse. Bara julens glada budskap om att Gud blir människa är en djupt anstötlig och omöjlig tanke för de flesta. Många seriösa trosutövare inom andra religioner blir djupt kränkta när vi, de anstötliga kristna, utropar att våra religioner egentligen är uttryck för samma Gudstro.

Läs resten här

Annonser
Publicerat i religion. 2 Comments »

2 svar to “Den homeopatiska kristendomen”

  1. Joy Says:

    Suverän formulering och analys av kristendomen! Som kristen håller jag med dig fullständigt, något otäckt är på gång inom kristenheten. Att präster säljer ut kristendomens värden och kärnan i den, det är tragiskt!

  2. Varg i Veum Says:

    Tack, jag står nu långt ifrån kristendomen, men även för en sådan är det ganska enkelt att se hur svenska kyrkan i sin maktlystnad sätter upp ett finger i luften och kollar vartåt det blåser.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: