Om hur västerlandets värderingar ledde till utveckling och modernism: Ett svar till Hans Rosling

Rebloggar en blogg med intressant analys om hur Sverige, västerlandets, värderingar skapat det moderna välfärdssamhället. Vilket ju är anledningen till att alla vill fly till väst. Mons Krabbe ger en lite mer genomtänkt och djup analys än vänsterns ytliga föreställningar om att väst varit framgångsrikt för att de ”sugit ut” resten av världen.

Ett stort problem som tilverkats i och med de globala folkförflyttningarna är att just dessa värderingar som skapat och upprätthållt modern civilisation ska förstöras, genom identitetspolitik t.ex. Istället för att invandrare från mindre utvecklade samhällen ska lära sig att anpassa sig till moderna värderingar, de värderingar som byggt upp välfärden och demokratin de valt att fly till, så ska det moderna samhället anpassa sig till värderingar och människosyn som de lämnat för hundratals år sen. Det blir det naturligtvis motstånd emot. Den sk ”främlingsfientligheten” och ”rasismen” som en del upplever existerar beror nog inte så mycket på att de hatar invandraren individuellt, eller ens invandringen i sig. Det är lite djupare än så. Det beror på att man av makten påtvingas värderingar man inte stödjer. Makten är svår att angripa i denna fråga då de gömmer sina intentioner bakom floskler som ”medmänsklighet” och manipulerar med känslopropaganda. (Och här ungefär skulle en Arnstad eller Jerlerup poppa in och säga ”precis som på 30-talet” 😉 )

Han ger sig på att förklara vad som är svenska värderingar och ger den bästa och mest logiska förklaringen jag sett om hur man ska ”mäta” vad som är någons värderingar:

”Vad är svenska värderingar?

Rosling säger tre saker i intervjun: Att det inte krävdes särskilda värderingar för att uppnå modernism och tillväxt, att vi i Sverige (och västerlandet som helhet underförstått) inte hade några goda värderingar innan denna modernism utan befann oss i ett enda mörker och slutligen att det inte finns svenska värderingar med band tillbaka i historien idag, utan istället lever vi med globala värderingar med ett diffust ursprung. Dessa påstående anser jag mig ha avfärdat med bestämdhet ovan. Kvarstår gör dock en fråga: Vad exakt är då svenska värderingar?

Detta är en fråga som framförallt Sverigedemokraterna har försökt använda, men på ett tafatt sätt. Jimmie Åkesson, precis som de flesta sverigedemokrater, har svamlat om att stå i kö och att ha bonader på väggarna när han ska svara på vad det innebär att vara svensk. Vänstern har svarat att det definitivt inte finns några svenska värderingar. Båda har givetvis helt fel. Att respektera samhällets behov av ordning i det offentliga rummet, eller kvinnans ställning i samhället är inte unika svenska kvaliteter. Allting handlar om var på skalan genomsnittet av svenska värderingar befinner sig i ett stort antal frågor. Tycker vi mer eller mindre om det eller det beteendet. Alla måste inte hålla alla kärnvärden högt, men var medelvärdet ligger säger oss allt. Det är därför som detta är så svårt att sätta fingret på. Man kan identifiera ett antal värden som de flesta av oss svenskar tror mycket på att upprätthålla. Mer exakt kan man nog inte bli utan att genomföra en opinionsundersökning av aldrig tidigare skådad omfattning.”

Mons Krabbe

Den under sensommaren högaktuella statistikern Hans Rosling har kommit med det ena utspelet efter det andra. Från att omvärdera flyktingsmugglare till att förespråka fri migration, vilket Anna Dahlberg förtjänstfullt sköt ner. Det utspel som jag vill ta fasta på gjorde han i maj i en intervju i ”The Local”, där han bland annat hävdar att det inte finns några svenska värderingar och att vår ekonomiska utveckling och politiska stabilitet har uppstått ur ingenting alls. Det är ren tur helt enkelt! Det finns alltså inga drivkrafter bakom dessa? Vad ska man säga om sådana utspel från en forskare? Detta är ytterligare ett exempel på att subjektiviteten allt mer håller på att förstöra den akademiska världen.

Rosling säger att vi inte längre har svenska värderingar, utan dessa har nu ersatts av moderna värderingar. Vi bor inte på en plats, utan i en tid, fortsätter han. Detta låter en del som framtidsforskaren…

View original post 2 251 fler ord

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: