PKs halmgubbar

Igår blev det mycket kritik mot nån på ”levande historia” som sa detta:

Hon säger att det aldrig funnits någon enhetlig svensk kultur sen urminnes tider..

Hon har dock en poäng, även om den är typiskt PK, i den meningen att hon addresserar de otroligt fåtal (som jag aldrig under min tid på internet i den ”sverigevänliga” delen ens hört någon påstå. Så frågan är om såna ens existerar?) som sägs påstå att svenskarnas kultur har uppkommit genom att Sverige varit totalt isolerat från resten av världen och inte har tagit emot influenser utifrån och att den svenska kulturen och traditionerna uppkommit helt isolerat.

Hon argumenterar mot en halmgubbe helt enkelt. Ungefär det som de flesta sk ”antirasister” pysslar med och som gör dem så svåra att ta på allvar.

För den som inte vet vad en ”halmgubbe” är så klipper jag detta från wikipedia:

Halmdocka (halmfigur, halmgubbe), engelska ”straw man argument, är ett retoriskt grepp, som kan vara antingen en medveten taktik eller en form av argumentationsfel. En halmdocka används särskilt i ett läge då en motståndares verkliga argument kan vara svåra att bemöta rationellt.[1]

Halmdockan består i att debattören först bygger en nidbild av motståndarens åsikter och argument och sedan argumenterar mot denna nidbild. De förvrängda argumenten framstår på så sätt som absurda och blir lätta att bemöta. De verkliga argumenten låtsas debattören inte ha hört. Motståndaren tvingas då lägga sin energi på att förklara vad den egentligen menar, och hamnar därmed i ett defensivt läge. Halmdockor kan leda till att en debatts fokus fjärmar sig från kärnfrågan. Jämför rävsax.

Annonser

2 svar to “PKs halmgubbar”

  1. Ratatosk Says:

    Hittills har ingen lyckats att sakligt vederlägga vad Herman Lindqvist skriver i kapitlet Fosterlandsförnekarna ur boken Blå tummen: https://youtu.be/Stw77EMj2_w

  2. Varg i Veum Says:

    Näh, saklighet har aldrig varit nåt kännetecken för svenskförnekare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: