Hatlagen problematiserad

En intressant dom om huruvida man kan hetsa mot folkgruppen svenskar. Hatlagen ”Hets mot folkgrupp” har ifrågasatts av en bloggare där han skrev följande:

Svenskar är ett folk som aldrig kunnat bete sig civiliserat, utan de har barbariet inprogrammerat i sina gener. Detta leder till att hart nära varje svensk är en potentiell sexualförbrytare… Svenskar beter sig som djur. Jag vill gå så långt som att säga att svenskar – såväl etniska som kulturella svenskar – jämförda med andra folk, är ohyra, vidrig ohyra.”

Tingsrätten ansåg att det inte gick att tillämpa hatlagen eftersom:

Däremot ansåg inte tingsrätten att inlägget nådde upp till kravet för missaktning – bland annat eftersom uttalandet har riktat sig till en mycket bred grupp människor och framstod som ”svävande”.

Nu vet jag inte om någon har blivit fälld enligt hatlagen om motsvarande hade sagts om ”folkgruppen” muslimer, men man kan inte tolka det på annat sätt än att om man byter ut ”svenskar” mot ”muslimer” så blir man inte fälld enligt hatlagen. För det om något riktar sig mot en ”bred grupp människor”

Om man nu inte hycklar förstås….

 

Annonser

5 svar to “Hatlagen problematiserad”

 1. Magnus Says:

  Eller så läser man lagen. Svenskar innefattar, men begränsas ej till, samtliga grupper som omfattas av lagen om hets mot folkgrupp…

 2. Svensk lösen Says:

  Rättsröta äter sig allt djupare in i ”rättsväsendet”.

 3. Kalle Says:

  Skulle dock inte rek någon att sätta in folkgruppen muslimer. Även om rätten inte anser det vara missaktning lär media plus diverse världsförbättrare mäta ut straffet.

 4. Magnus Says:

  Skriv vad du vill förutom de grupper som omfattas av lagen så gäller den inte, svårare är det inte…

 5. Varg i Veum Says:

  Jomen, Magnus, det är just det som är problemet enligt mig. I ett land där ”alla behandlas lika” så är en hatlag totalt fel. Som jag förstår så är svenskar en ”etnisk” grupp och således innefattas även de av hatlagen. Problemet är att just svenskar anses inte vara lika mycket värda som muslimer (dvs – vissa – religiösa) homosexuella, hens osv… Jag anser att man gott kan ta bort hatlagen då den är godtycklig och i praktiken endast till för några enstaka priviligerade grupper.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: