Vad är kultur? Vad är ”värderingar” Vad är gränser?

Vad är ”kultur” – eller man kan lika gärna fråga vad sk ”värderingar” är.

Kultur är inte bara handlingar, det är också sk ”värderingar”, hur man ser på eller behandlar folk utanför och innanför den egna gruppen, eller dem som bryter normerna som gruppen kräver att alla ska ställa upp på. Dessa värderingar binder samman individer så att dessa känner sig som en del av någonting. De flesta människor är paniskt livrädda att stå ensamma mot många. Oavsett vilka ”värderingar” man säger sig stå för så är kontentan att man vill tillhöra någonting, man vill inte vara ensam. När en sorts ”värderingar” har makten så ansluter sig de flesta till den utan närmare eftertanke. Människor som grupp, eller massa, är som får i en skock. Vi såg det på 30-talet och vi ser det idag i Sverige hos dem som har makten över tankenormen som alla ska följa för att accepteras i gruppen. Skillnaden är att dagens ”värderingar” anses vara finare än dem på 30-talet. Men tankestrukturerna som människor  bygger sina ”värderingar” på som grupp är desamma. Grupperna må ha olika utseenden, men så länge det handlar om grupper av människor som identfierar sig med varandra så skapas det ”värderingar”

I skamkulturer så finns ju det här med att släkten/klanens inbillade sk  ”heder” inte får kränkas. T.ex. genom att en flicka knullar någon ur en ur en grupp som inte är accepterad. Eller snarare: om hon gör det på andra sätt än gruppen bestämt att det ska göras. I den kulturen, eller ”värderingarna” som de senaste decennierna växt fram bland etniska svenskar, är den paria som inte delar gruppens ”medmänskliga” värderingar. Metoderna för att utesluta någon ur gemenskapen inom olika ”värderingar” må vara olika rent praktiskt, ibland mördar man, ibland sparkar man dem från arbeten eller fackföreningar, men samma slags tankestrukturer om ”heder” finns i båda grupperna. ”Tänker och gör du inte som oss så ska du uteslutas” typ.

I båda grupperna handlar det om att visa för omvärlden att man delar ”värderingarna” i den gruppen som man anser sig tillhöra, genom att inte skilja sig från ”värderingarna” (eller ”mängden”, som det handlar om egentligen) Det är detta tvång som männsikan känner, mer eller mindre genetiskt eller omedvetet, känner som möjliggör det som hände på 30-talet, det är detta mänskliga tvång att tillhöra en grupp, dvs tydliga gränser för ”värderingar” som skiljer ”dom” från ”oss”.

Sen om det är nazister eller antirasister kvittar. ”värderingar” sätter gränser mellan människor, ”värderingar” Dessa gränser är minst lika  inbillade som de gränser som de som inte vill ha några ”artficiella” gränser på kartor har i sina huvuden.

De allra flesta människor anser att de ”värderingar” som man själv känner är de ”rätta”. De människor som delar dem ser man som medlemmar i den grupp som man själv vill vara i.Är detta då fel? Vem har makten och rätten att fördöma någon annans ”värderingar”? De är alla det som glorifieras som ”värderingar”.

Som jag nämnt ett antal gånger på denna blogg så har jag anammat nytolkningen av ”rasism”. Jag ”erkänner” att jag är en sk ”kulturrasist” eller, eftersom det nu är på modet att hitta på nya ord; en ”värderingsrasist” Jag anser att mina värderingar, som jag ger uttryck för här i bloggen, är de ”rätta” värderingarna för mig. Är det verkligen så att jag skiljer mig så mycket som rasist från sk ”medmänskliga” och sk ”antirasister”? Om det nu existerar någonting som kallas ”kulturrasism” är jag verkligen ensam?

Vågar någon kasta den första stenen?

7 svar to “Vad är kultur? Vad är ”värderingar” Vad är gränser?”

  1. Pica pica Says:

    Först vill jag säga att ordet ”värderingar” är svårt att översätta eller att det finns för många ord att ersätta det med. Men att det har med etik att göra och att det helt klar varierar mellan olika kulturer t ex. Jag vill och kan inte se det som ett fix och färdigt begrepp utan vill se det som föränderligt. Om det inte är föränderligt kan det inte heller förbättras.
    Hur vi påverkas av andras värderingar tror jag beror på var du är född, hur du uppfostrats och utbildats även arv och miljö. Jag gillar inte strikt islam för de tvingar människor år 2012 att leva som på 700-talet. Koranen är dessutom en ytterst detaljerad bruksanvisning hur en troende ska leva sitt liv. Första gången jag kom i kontakt med den sa jag till min muslimske vän: ” Nej, det här går inte. Jag kommer inte att ha tid att leva.” Att så i detalj styra alla människors liv som om de inte kunde tänka själva, att utgå ifrån att alla människor var exakt lika, döda döda all individualism vore att ta livslusten av mig. Men människor är olika, kanske behöver en del denna detaljstyrning för att känna sig trygga?
    Å andra sidan var kommer då kreativiteten och innovationerna ifrån?
    Vad gäller likriktigheten i att ha de rätta ”värderingarna” bland media och politiker är fegt och ynkligt. Hur ska vi då skapa debatt och utvecklas? Dubbelt illa blir det när många innerst inne inte delar de populistiska värderingarna – då sviker de sig själva också.

  2. Osynlige Mannen Says:

    För att ett samhälle skall fungera måste de moraliska förpliktelserna (inte ljuga, inte stjäla, inte döda, etc.) vara universella. Anledningen till att muslimer och zigenare fungerar så illa i vårt samhälle är inte att de saknar moraliska förpliktelser, för det gör de inte. Problemet är att deras förpliktelser endast gäller gentemot den egna gruppen. Oss andra betraktar de som saklösa, ungefär på samma vis som våra förfäder betraktade fredlösa. En muslim eller zigenare som gjort något kriminellt mot en av oss har inte gjort något moraliskt förkastligt enligt den egna gruppen. Det är lätt att inse att ett mångkulturellt samhälle är dömt att misslyckas om vissa kulturer inte innesluter andra kulturer i sina förpliktelseuniversa.

  3. backo stan Says:

    är du zigenare
    eller

  4. backo stan Says:

    jag tror inte det att du drar alla romer över en kant påvisar hur lite du egentligen vet människa som människa om man har gjort något etiskt fel eller moraliskt fel så vet man om det ditt exempel stämmer inte det finns inga förpliktelser mot den egna gruppen heller det är ok att skita i dem också det är subjektivt vad man väljer att göra dina egna värderingar i din logik om man stjäl så har man handlat omoraliskt oavsett från vem man har stulit eller vilken etnisk tillhörighet inte sant vad som är dömt att misslyckas är ditt tankesätt och och dina värderingar det finns inga absoluta rätt eller fel eller gott eller ont beroende vilken etik teori du väljer att ta din ståndpunkt ifrån det kanske finns någon logik eller anledning till varför folk beter sig som de gör och att du inte alltid har insikten att förstå det många gånger prata om sådant du själv har upplevt rent subjektivt och döm inte folk objektivt på det ytliga du har rätt på ett sätt men det behöver inte vara så du måste vara en oerhört liten och ensam själ …

  5. backo stan Says:

    detta är definitivt internet rasism

  6. backo stan Says:

    säg ditt namn så kan vi bli vänner på facebook din lilla smygrasse va det öppet om du vågar

  7. Varg i Veum Says:

    Nu vet jag inte vem du pratar med, men sök på Peter Sune Person så kan vi bli ”vänner” kom gärna dit och diskutera (men lär dig gärna använda styckesindelning, komma och punkt innan dess)


Lämna en kommentar