Det finns invandrare och så finns det invandrare

I debatten så får man alltid höra att ”invandrare” har svårt att integreras. ”Invandrare” är företagsamma. 600 000 ”invandrare” går till jobbet varje dag. Är ”invandrare” eller varianten ”utrikesfödda” en homogen grupp? Det tycks man mena på i sajten ”Migrationsinfo.se

Är det inte dags att sluta klumpa ihop alla invandrare när man pratar om integration och arbete? I statistik som förs fram i artiklar och programinslag i gammelmedia och vänsterbloggar, de som står för normtänkandet som alla ”måste” anamma för att ha de ”rätta” värderingarna, får vi ofta veta att ”invandrare” bidrar med ditten och datten, på bloggar som inte håller med får man veta att ”invandrare” förstör osv. I den förstnämnda gruppen klumpar man ihop alla invandrare i deras statistiktrick för att det ser bra ut för deras argument om hur fantastisk dagens speciella invandring är för sverige. Som om alla invandrare skulle vara lika.

Är det verkligen så att alla invandrare mer eller mindre är kopior av varandra?  Är det inte så att ”de flesta” invandrare i viss statistik som används i debatten är ”hemvändande” utlandssvenskar? Det är i alla fall vad vi får lära oss på ovannämnda medier. Är dessa svårintegrerade? Kommer de hem till arbetslöshet och bidragsberoende?

Varför inte prata om elefanten i rummet?

Jag svarar själv: för att vissa lider av nazi- islamofob- och rasistfobi. Först när dessa svenskar kommer till sjukdomsinsikt kommer SDs framgångar att mattas av.

3 svar to “Det finns invandrare och så finns det invandrare”

  1. Tant_Karin Says:

    I Migrationsverkets statistik över lämnade uppehållstillstånd/uppehållsrätter finns varken hemvändande svenskar eller
    nordiska invandrare med, ingen av de grupperna behöver söka uppehållstillstånd. Däremot räknar de med dessa nordiska invandrare i andra sammanhang t ex när de ska övertyga oss om hur beroende vi är av utländska läkare. Troligen också
    som du säger om hur många som går till jobbet.

  2. Varg i Veum Says:

    Tack för info, just det att det ”hemvändande” svenskar är ju någonting som massinvandringsförespråkare ofta blaffar på med i debatten i förhoppningen att folk ska köpa tricket.

  3. Tant_Karin Says:

    Ja det här med statistik är inte lätt. Jag letade vidare lite och hittade en rapport från SCB http://www.scb.se/Grupp/Klassrummet/_Dokument/Statistik%20för%20alla_2011.pdf
    SCB:s siffror skiljer sig från Migrationsverkets men verkar bygga på folkbokföring och kanske inte vilka som som har rätt att vara här. På sid 2 står det specifikt så här
    ” För att räknas som invandrare i SCB:s statistik krävs att man har för avsikt att stanna i Sverige i minst tolv månader samt har uppehållstillstånd/uppehållsrätt och folkbokför sig i landet. Nordiska medborgare behöver inte ha tillstånd för att invandra till Sverige.”

    Jag blev dock intresserad av att få klart för mig vad som gäller och vad som skiljer det hela
    Jag tog Migrationsverkets statistik från 2010 över beviljade uppehållstillstånd och uppehållsrätter, totalt 105102.
    Här finns varken svenskar eller nordiska medborgare med.
    Jag drog bort de som kunde vara mer av tillfällig art och adoptivbarn.
    Besök 13113, adoptivbarn 450 och studerande 14188. Nettot blev då 77351.

    Klicka för att komma åt Beviljade+uppehållstillstånd+och+registrerade+uppehållsrätter+2010.pdf

    Jag jämförde det med SCB:s siffra i länken ovan. Totalt var det 98801. Där står att 19765 svenskar återinvandrade. Från Finland, Danmark och Norge kom 7807. Så om man tar bort svenskar och nordiska invandrare bllir siffran Siffran 98891-19765-7807=71229. Då skiljer det bara ca 2000 mellan Migrationsverket och SCB.


Lämna en kommentar