Den om fredens religion

Hittade en intressant sida där jag utbildar mig om islam. Nu är det ju i och för sig så att islam finns enligt vissa i ungefär 1,5 miljarder tolkningar som man bekvämt kan hänvisa till när religionen (eller vilken stor religion som helst för den delen) ifrågasätts med att hyckleri och inkonsekvenser lyfts fram i dem. Såå… ha i huvudet att denna sida bara är en av nån miljard olika tolkningar då…

På sidan så förklaras, enligt dennna tolkarens variant av islam, vara fredens religion. Författaren tycks mena att islam är och var en fredens religion för att dess representanter inte använde våld hela tiden. Ur avsinittet om ”misstolkade” koranverser:

För att förstå den rätta kontexten är det nödvändigt att läsa kapitlet från början om fredspakten som fanns mellan muslimerna och hedningarna i Mecka. Hedningarna överträdde detta fördrag så en tid av fyra månader gavs till dem för att ställa det till rätta, annars skulle krig utropas mot dem. Versen i dess helhet lyder:

När de helgade månaderna gått till ända skall ni döda avgudadyrkarna, var ni än träffar på dem; tag dem till fånga och omringa dem och lägg er i försåt för dem. Men om de visar ånger och [villighet att] förrätta bönen och betala allmoseskatten, lämna dem då i fred – Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig.1

Denna vers var en kommendering till muslimerna som hade upprättat ett fördrag med hedningarna, som snabbt överträdde det, till att strida mot dem som förrådde dem varhelst de fann dem. Läser man hela versen förstår man att den inte kan användas som bevis för att islam förespråkar våld i alla situationer eller att dess anhängare uppmanas till att döda dem som inte är muslimer2.

Så länge ”hedningarna” gjorde som muslimerna sa, t.ex. genom att ”förrätta bönen” och betala ”allmoseskatten”(!?) så slapp de bli halshuggna. Jo, det är ju ganska fredligt när man tänker efter. Icke-muslimen har ju fått ett val: att leva eller dö. Allahu är jävligt ahkbar och barmhärtig minsann. Jag förstår inte hur man kan tro att man kan misstolka vad som faktiskt står i versen?

I ett annat påstående påstår sidan att ”islam inte spreds med svärdet” och så använder människan Spanien som ett exempel? Ett annat helt fantastiskt påstående som han kommer med är att ”det finns ett betydande antal judar” i länder som Pakistan, Libanon, Syrien, jordanien och Egypten. Jag noterar att i Libanon fanns det år 2011 200 judar, wikipedia anger att det finns 700 i pakistan. I Marocko nånstans mellan 4000-6000.

Svenska Nationalencyclopedin på nätet nämner inte ens judar i landsbeskrivningen av Pakistan eller Jordanien när det räknas upp religioner i landet.”Betydande antal” minsann.

Men nu ska väl i rättvisans namn nämnas att sidan kanske skrevs innan staten israel bildades eller att den sista synagogan i egypten stängts, och han inte uppdaterat den? Och att författaren kanske är av den uppfattningar att judar styr världen och då blir ju typ 200 judar i Libanon ”ett betydande antal”.

Det finns en massa godbitar att kritiskt granska, men hur fenomenalt ”islamofobisk” man än år  har man bara så mycket tid man orkar sitta och leta fakta, så detta får väl räcka för den här gången 🙂

Lämna en kommentar