Oproblematiserat om Katalansk nationalism i media

Satt för ovanlighetens skull och tittade på morgon-TV på SVT och där diskuterades Katalonien och dess önskan att bli självständiga från spanien nu när det inte gynnar dem så mycket längre i den ekonomiska krisens skugga.

Carlos Rojas var inbjuden att prata om det. Han svängde sig med uttryck som ”kulturell identitet” som katalonerna vill bevara. Det var väldigt lite (dvs inget)  ifrågasättande av nationalismen i Katalonien. Inget om populister  eller Hitler. Inget om gränser som hindrar multikultur, inget om ”vi och dom” -samhälle. Men framförallt inget om ”vad är katalanskt?” eller ”det finns ingenting specifikt katalanskt” som vi är så vana att höra när det handlar om svensk nationalism. Samma slags inställning finns det när dt handlar om t.ex. kurder runtom i mellanöstern. Dessa nationalister vill precis som de svenska bevara sin ”kulturella identitet”

Inga av denna sortens tongångar kunde man höra i diskussionen i morse när det handlade om Katalonien, tvärtom så verkade han vara positiv till separatisterna som då skulle få ”bevara sin kulturella identitet”

Det kommer säkert att rapporteras mer om katalonien, så mitt tips är att tänka på det när ni läser om olika slags frihetsrörelser som vill bli självständiga från ditten och datten runtom i världen och särskilt då när det pratas om ”kulturell identitet”. Jämför hur det rapporteras med hur svenska motsvarigheter rapporteras. Det finns som bekant svenska nationalister, men även andra, som inte anser att den påtvingade multikulturen är särskilt svenskt och vill ha självständighet från den för att kunna bevara sin ”kulturella identitet”.

SvD

Ett svar to “Oproblematiserat om Katalansk nationalism i media”

  1. Tom Alberts Says:

    Vargen
    Katalonien har redan en hel del självständighet. Vad det mest handlar om att Katalonien, som är rikt, betalar mer än de får tillbaka.
    Likartade problem har vi beträffande EU och särskilt Euron. Borg har varit stentuff i förhandlingarna med EU och vill inte se att våra skattebetalares pengar skall hjälpa till att få ordning på problemen.


Lämna en kommentar