Idag problematiserar vi ”antirasisten”

När man frågar såna som kallar sig själva för ”antirasister” om de ser någon skillnad på att kalla någon ”rasist” (eller varför inte det generaliserande ”vit kränkt man”) i samma nedsättande betydelse som när man kallar någon ”neger” så blir svaret att en svart människa inte kan byta färg på sin hud men en rasist kan byta åsikt. Jag ifrågasätter i och för sig det sistnämnda då attityden hos många sk ”antirasister” är ”en gång rasist, alltid rasist”, men låt oss köpa den bortförklaringen för diskussionens skull.

Jag tänkte idag problematisera denna attityd.

Dylikt resonemang avslöjar lite brister i logiken. För det första så antyder de att det skulle vara ok att kalla någon ”neger” om de kunde byta hudfärg. För det andra så anser då en sån att det är ok att vara nedsättande mot en annan människa så länge den människan inte tycker som den sk ”antirasisten” för denne kan ju ”byta åsikt” eller åtminstone inte yttra sig för att slippa utsättas för obehag och hat från många av dem som kallar sig antirasister.

Mot detta kan man ju argumentera att ”rasist” (eller ”främlingsfientlig” ”islamofob” ”xenofob” osv). bara är beskrivande termer och att man inte ”menar” att vara nedsättande och hatfull. Men en sådan förklaring rimmar illa t.ex. när någon polis i en rapport gjort det enkelt för sig och beskriver så att inga tveksamheter uppstår vad denne menar  (dvs ”neger” ) och alla ”antirasister” minsann vet att denne avsåg att förnedra alla afrikaner på jorden för att de har en annan hudfärg än polisen själv.

Och då kommer vi in på hur ord uppfattas.

En med afrikanska rötter känner obehag av att bli kallad ”neger”, vilket är förståeligt då ordet fått en negativ laddning med åren. Det förknippas med slaveriet och är beskrivande för just hudfärgen, som de ju inte kan ändra på. Följaktligen känner sig många med afrikanskt ursprung och har mörk hudfärg nedstämda när de får höra ordet. Användandet av ordet får en negativ effekt hos mottagaren. Även sk ”antirasister” känner obehag när det används. Inte sällan används ordet just för att förnedra.

Orden ”rasist” ”främlingsfientlig” ”islamofob” ”xenofob” ”vit kränkt man” är utan tvekan avsedda att uppfattas som nedsättande, förklenande och uteslutande på samma sätt som rasister använder ordet ”neger”.  Avsedda att skilja ut ”dom” från ”vi”.  Just det som såna som påstår sig vara ”antirasister” och påstår sig kämpa emot. Många som blir utsatta för dessa, lika beskrivande epitet som ”neger”, känner obehag då de själva ofta inte uppfattar sig som sådana. De känner inte igen sig i beskrivningen som smetas på dem.

Så, jag frågar igen: vad är skillnaden mellan en rasist och  en ”antirasist” egentligen?

3 svar to “Idag problematiserar vi ”antirasisten””

  1. tomsolna Says:

    Vargen
    Efter att ha följt din blogg en längre tid skrev jag en kort sammanfattning på engelska. Du är t.ex. raistisk, främlingsfientlig och islamofob. Fantastiskt eller rättare sagt ganska idiotiskt, att en sådan person försöker problematisera de begreppen.
    Numera kollar jag bara då och då din blogg för att se om du har gjort några framsteg i dina sk analyser. Men det är mest dejà vue.
    Och jag kan säklert inte låta bli att göra en del kommentarer.

  2. Varg i Veum Says:

    Då kan du inte anklaga mig för att inte hålla mig till ämnet denna bloggen till största delen handlar om i alla fall 😀

  3. Pica pica Says:

    Jag tycker att dagens debatter om bl a invandring, multikultur, etnicitet har stigmatiserats av alla etiketter vi använder för att bemöta oliktänkande. Ett sätt att leda bort debatten från kärnfrågan. Eller som man tidigare sa: använda svärord istället för argument (tyder på dåligt ordförråd). Ingen öppen debatt förs av rädsla för att bli stämplad med något av dessa ”fyord”.


Lämna en kommentar