Lisa Bjurwalds ”freudian slip”?

Lisa Bjurwald, den stora antirasisten har hov på DN chat just nu. Där delar hon ut goda råd om hur man ska göra om man vill påverka samhällsutvecklingen, t.ex. genom att engagera sig politiskt. Fast inte sverigedomkratiskt politiskt då får man förmoda? kanske vore det bättre som ”högerextremer” höll sig borta från politik och sprang omkring och var våldsamma istället? jaja vad vet jag.
Vill göra något: Jag blir rädd av att se hur många rasister det finns i Sverige. Jag kan inte förstå hur de tänker och skulle så gärna vilja göra något för att omvända dem, men vad? Jag vill inte bli politiker och jag är inget bra på att skriva insändare etc, dessutom tycks ju inte sånt ge någon effekt. Det enda jag gör nu är att skriva motkommentarer i nyhetsartiklar, men det förstår ju jag också att det inte gör någon skillnad. Har du några tips?

Lisa Bjurwald: Engagera dig politiskt är alltså inget alternativ? Kanske ändå värt att fundera över.

Men den freudianska slippen är är lite kul. Läs nedanstående citat:
Felix: Vad är den stora skilladen mellan Svensk (nordisk) högerextremt och vänsterextremt våld? Vad är det som får högerextremistiskt våld att så ofta sluta i mord?

Lisa Bjurwald: 
Även extremvänstern har skördat offer – minns 70-talets vänsterterror. Ofta är extremvänstern fokuserad på extremhögern som måltavla, medan extremhögern angriper ”oliktänkande” (bilbomben mot journalistparet i Nacka 1999, mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg samma år, m.m.).

Såå…”högerextremister angriper ”oliktänkande” medans vänsterextremister angriper ”extremhögern” och inga de är förstås inte ”oliktänkande” 🙂

En kort fråga: Är man rasist om man är kritisk mot Islamisering och Islam?

Lisa Bjurwald: Detta är en återkommande fråga under chatten, så jag svarar igen: Nej, absolut inte. Men någon ”islamisering” av Europa pågår inte. Däremot bör vi kritisera intolerans, förtryck – och det görs hela tiden. Men det måste vara utan att dra alla muslimer över en kam.”

Skönt då har man fått svart och vitt på att man inte är sk ”islamofob” av en äkta ”antirasist”!  Om hon nu inte anser att man ”hatar”alla muslimer för att de tillhör religionen islam. Det finns muslimer, säkert de flesta, som väljer att ignorera delar av sin religion, precis som kristna som ignorerar stora delar av gamla testamentet.

Jag ställde några frågor, men hon hade så många andra att svara på (som alltid när jag ställer frågor i tidningarnas chattar 😉 )

Jag bad henne förklara vad ”högerextremism” är. Var den gränsen går är ju som bekant väldigt flytande och används flitigt när det passar. Det skulle vara intressant att veta vilka som är ”extremister” är de som läser Politiskt inkorrekt sådana? Det är ju en ”främlingsfientlig miljö” Hur vet man det? för att man läser och kanske kommenterar? Är jag en extremist? Andras åsikt om ”högern” tycks ju vara riktmärket för vad som är sant så det skulle vara intressant och veta om och på vilka grunder man ses som sådan. Men den frågan blir fenomenalt svår att svara på utan att avslöja sina egna fördomar och ”åsiktsfientlighet”.

Jag frågade också om hon ansåg att islamister hämtar sin inspiration från islam på samma sätt som norrmannen hämtat den från den ”högerextrema sfären”. Jag kan tycka att det är en högst relevant fråga och jag har ställt den hos olika bloggare också men den är tydligen svår.

5 svar to “Lisa Bjurwalds ”freudian slip”?”

  1. Silver Says:

    ”Men någon ”islamisering” av Europa pågår inte.”

    Är det därför muhammedaner gått från att vara 0% (eller kanske 0,0001%, vad vet jag) i Europa, till att 50-60år senare ha storskaliga moskéer och islamiska center i snart sagt alla större städer..? Retorisk fråga såklart. Vad hennes mål med att hävda sådant är något annat, mera intressant.

  2. michaeleriksson Says:

    `högerextremister angriper ”oliktänkande” ‘

    Egentligen är det ju precis tvärtom: Vänstervåldet (åtminstone i dagens Sveriger) riktar sig just mot oliktänkande, medan det som (missvisande) kallas högervåld snarare har en fokus på grupptillhörighet.

    Detta är förövrigt grunden varför vänstervåldet är så mycket farligare—vilket man kunde se i fjolårets valrörelse.

  3. fredrik Says:

    ”Såå…”högerextremister angriper ”oliktänkande” medans vänsterextremister angriper ”extremhögern” och inga de är förstås inte ”oliktänkande”

    Missförstår du verkligen detta?

    Extremvänstern angriper främst extremhögern. Extremhögern angriper en mycket större grupp än enbart extremvänstern. SSUare, homosexuella mm kan knappast räknas som extremvänster.

    Obs. jag tycker naturligvis inte att attacker mot extremhögern är ok.

  4. michaeleriksson Says:

    Du stödjer egentligen vad vi säger här: Extremvänstern angriper oliktänkande (resp. politiska fiender, utövar politiskt våld); extremhögern har inte samma fokus och deras våld faller inte inom området politiskt våld i samma utsträckning.

    Tex torde sannolikheten för att SSUare angrips för att han tillhör SSU vara mycket, mycket mindre än motsvarande sannolikhet för en SD-medlem.

  5. Varg i Veum Says:

    Jag menar det att hon mer eller mindre omedvetet skriver att ”högerextremister” inte är ”oliktänkande” utan de är bara ”högerextremister” medans när vänstern attackeras så är vänstermobben ”oliktänkare”. ”Oliktänkande” har ju en mindre stigmatiserande klang än ”högerextremist”. Jag tror inte för ett ögonblick att hon anser att socialister som misshanldlar meningsmotståndare är något hot mot demokratin. De är nog hos henne som andra inom vänstern lite av hjältar eftersom ”högerextremism” är ju inget de vill ha på sina gator.
    ”Freudian slip” kan man läsa om här: http://goo.gl/jEN7 för de som inte hört det förut.


Lämna en kommentar